keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Pala taivasta

Pala taivasta lupailtiin Pirkka-lehdessä olleessa herkkureseptissä.
Raparperihyve eli marenkitorttu vei kyllä lähes taivaisiin.

Ohje varmasti löytyy netistä pirkka-resepteistä,
mutta kirjoitan sen myös tänne.

Pohja
2 ½ dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1tl leivinjauhetta
100g voita tai leivontamargariinia
1 kananmunan keltuainen

Raparperikiisseli
8dl (n. 400g) raparperia pieninä paloina
3/4 dl sokeria
1 ½ dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
3 keltuaista
1 rkl voita

Marenki
4 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria

Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään.
Nypi joukkoon pehmeä rasva.
Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina piikkavuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15min.

Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja ½ dl vettä.
Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperinpalat ovat pehmenneet.
Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.

Sekoita raparperiseoksen joukkoon veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset.
Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu.
Sekoita lopuksi kiisseliin rasva. Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjalle.

Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä.
Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää.
Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.

Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea.
Tarjoa jäähtyneenä kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.

Vei kyllä aikainsa tehdä, mutta oli sen arvoista.
Kannattaa kokeilla!

7 kommenttia:

  1. Meillä olisi raparperia takapihalla vaikka kuinka paljon, mutta en ole saanut aikaiseksi tehdä niistä mitään.... Jospa sitä ensi viikolla viimeistään, kun on V:n synttärit :) Näyttää muuten herkulliselta! Voisinkin tätä kokeilla, jos onnistun erottelemaan valkuaisen ja keltuaisen (ei oo noi keittiöjutut meikäläisen vahvinta alaa) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vaan yks sellainen raparperipuska ja taas se loppui. Täytyy hetken odotella että kasvaisivat taas pidemmäksi.
      Itse myös jännitin valkuaisen ja keltuaisen erottelua kun en ole sitä tehnyt piiitkään aikaan, mutta hienosti onnistui. Täytyy vaan varata reilusti ohjemäärää enemmän kananmunia ;)

      Poista
  2. Oi tämä oli niin hyvää, minäkin leivoin vähän aikaa sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvää. Mietin että syksyllä voisi kokeilla samaa omenoilla.

      Poista
  3. Näyttääkin aivan taivaallisen hyvältä :)

    Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Teiän pitäis tulla käymään silloin kun mulla sattunut iskemään leivontafiilis.

      Poista
  4. Hei. Tällaisesta sivustosta en ole kuullutkaan. Täytyypä mennä tarkemmin tutkimaan. Kiitoksia vinkistä! :)

    VastaaPoista